Estacions verdes

Ourense. Estacions per al turisme interior

A la província d’Ourense, Adif disposa d’estacions que amb el pas del temps han anat quedant obsoletes en el seu ús. Alhora Galícia es prepara i modernitza en les seves infraestructures ferroviàries per a rebre l’Alta Velocitat en un futur pròxim.

Adif, a través de la Direcció de Patrimoni i Urbanisme i la seva Delegació d’Astúries i Galícia, ha analitzat la possibilitat de condicionar aquestes antigues estacions i adaptar-les als nous usos que es demanen a cada zona, per a la qual cosa s’ha de dur a terme obres de rehabilitació integral.

Totes tenen la particularitat de pertànyer a línies que no estan tancades a la circulació, si bé mantenen poc trànsit. Per garantir la seguretat a la circulació, prioritat per a Adif, es va construir un lloc avançat independent de l’edifici de viatgers.

Per a Adif, aquest projecte, a més de suposar una revalorització de les infraestructures ferroviàries, representa una aposta sostenible de l’entorn que envolta aquestes estacions. Aquest entorn va ser declarat per la Unió Europea com a LIC (Llocs d’Interès Comunitaris).

 


Cessió d’ús a INORDE

Recaptada la informació i els projectes que el INORDE (Institut d’Ourense de Desenvolupament Econòmic) desenvolupava a la província, aquest organisme va ser convocat perquè donés l’impuls necessari a aquests immobles, rehabilitant els seus edificis i altres construccions annexes de manera que puguin ser destinats a espais de lleure, turisme, natura, cultura, etc.

L’INORDE, va considerar viable la incitativa de manera que va quedar emmarcada dintre del desenvolupament i foment del turisme interior de Galícia, amb el recolzament per part de la Diputació d’Ourense i la pròpia Unió Europea.

Les estacions que recullen aquest conveni i que presenten un aspecte d’obra pràcticament acabada són:

A la línía de Zamora A Coruña

  • Santa Cruz de Arrabaldo
  • Vilar de Barrio
  • Baños de Molgas
  • Castrelo do Val- Campobecerros
  • Vilavella - A Mezquita

A la línia de Vigo a Monforte de Lemos.

  • Os Peares